Webbin ja Hubblen kuvat yhdistettiin 3D-mallinnokseen Luomisen pilareista

Kotkasumun tähtiä synnyttävät pilarit tunnetaan myös nimellä Luomisen pilarit. Ne nousivat maineikkaiksi Hubble-teleskoopin kuvien myötä vuonna 1995. Nyt kohteesta on julkaistu tarkka 3D-mallinnos.

Uudessa visualisoinnissa hyödynnetään Hubble- ja Webb-avaruusteleskooppien ottamia kuvia sumun rakenteiden esittelyyn kolmiulotteisesti. 

"Lennettäessä pilareiden ohi ja niiden ympärillä katsojat kokevat niiden kolmiulotteisen rakenteen. He näkevät, miten ne näyttävät erilaisilta Hubblen näkyvässä valossa ja Webbin infrapunassa", kuvailee animaation tekoa johtanut Frank Summers STScI:stä.

"Kontrasti auttaa ymmärtämään, miksi meillä on useampia avaruusteleskooppeja saman kohteen erilaisten ominaisuuksien havaitsemiseen", hän jatkaa.

Samalla julkaistiin myös 3D-tulostettava malli, jonka avulla pilareita pääsee tarkastelemaan kolmiulotteisesti.

Kotkasumun "sormista" pisin on noin kolme valovuotta pitkä. Pilarit koostuvat pääosin kylmistä vetymolekyyleistä sekä pölystä.

Sumun sisällä on tiivistymässä uusia tähtiä, jotka sytyttyään loistamaan alkavat puhaltaa sumua hajalle tähtituulellaan ja valopaineineellaan. Useat nuoret tähdet runtelevat sumupilareita jo nyt.

Hubblen ja Webbin havaintoja Luomisen pilareista on vertailtu aiemminkin lokakuussa 2022. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)