
Webb kuvasi kaikkeuden varhaisten galaksien valoa - yllättävän läpinäkyvää
Nyky-ymmärryksen mukaan nuori universumi kylpi paksussa neutraalin vedyn valoa absorboivassa sumussa. Webb-avaruusteleskoopin spektrihavainnot varhaisesta galaksista yllättivät tutkijat.
Tutkittu galaksi JADES-GS-z13-1 on mitatun punasiirtymänsä perusteella yksi kaukaisimmista galakseista niin matkassa kuin ajassakin mitattuna.
“GS-z13-1 näkyy sellaisena kuin se oli maailmankaikkeuden ollessa vain 330 miljoonan vuoden ikäinen, mutta siinä erottuu yllättävän selvä Lyman-alfa-spektriviivan säteily", kertoo Roberto Maiolino Cambridgen yliopistosta ja UCL:sta. Kyseinen säteily voi näkyä vain, mikäli sitä ympäröivä sumu on kokonaan hälventynyt.
“Tulos oli täysin odottamaton varhaisten galaksien muodostumisen teorioihin verrattuna ja on yllättänyt tähtitieteilijät", Maiolino sanoo.
Tutkijat spekuloivat, että kyseistä galaksia ympäröivä ionisoituneen vedyn kupla on saattanut syntyä erittäin massiivisten ja kuumien tähtien vaikutuksen ansiosta. Toinen hypoteesi on, että galaksissa oli poikkeuksellisen aktiivinen supermassiivinen musta aukko, joka voisi olla vastuussa vedyn ionisoitumisesta sen ympärillä.
Havaintoja varhaiselta ajalta, jolloin valo ei vielä päässyt etenemään universumissa, on ehdotettu tehtäväksi pitkäaaltoisilla radioaalloilla. Näin kyettäisiin saamaan tietoa kaikkeuden varhaisimpien rakenteiden muodostumisesta.
Aiheesta lisää Webb Space Telescope (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi