Taivaalta löytyi poikkeuksellisen monipuolinen painovoimalinssi

Usein painovoimalinssi voimistaa vain yhden kaukaisen kohteen kuvaa. Nyt löydetyn uuden linssin ympärillä on kuvajaisia jopa seitsemästä kaukaisesta galaksista.

"Tämä on ihmeellisen onnekas galaktinen kokoonpano", sanoo David Schlegel Berkeley Labista.

Painovoimalinssissä etualan kohteen painovoima – josta pääasiallisesti vastaa pimeä aine – taivuttaa takana näkyvän kohteen valoa. Tämä saa taka-alan kohteen näkymään huomattavasti normaalia kirkkaampana. Kuvajainen on myös tyypillisesti vääristynyt ja niitä näkyy linssin ympärillä monistuneina.

Äskettäin löydetty galaksijoukon muodostama paivoimalinssi DESI-090.9854-35.9683 on taivuttanut ympärilleen seitsemän kaukaisen galaksin kuvat.

Oheisessa valokuvassa joukon neljä massiivisinta galaksia on merkitty L-kirjaimilla. Takana olevat linssittyneet galaksit on merkitty numeroilla, aakkoset tarkoittavat niiden eri kuvajaisia.

Kuvajaisten yksityiskohdista määrää linssin muoto ja linssittyvien kohteiden sijoittuminen sen takana. Yleensä taka-alan galaksit ovat kaarimaisia muotoja linssin ympärillä, joskus nähdään jopa täysi rengas.

Kohde voi näkyä myös ristimäisessä muodostelmassa linssin keskuksen suhteen. Tällainen 'Einsteinin risti' näkyy kuvassa neljänä galaksin numero 4 kuvajaisena.

Aiheesta lisää Berkeley Lab (englanniksi)