Suuri osa supermassiivisista mustista aukoista voi piilotella havainnoilta
Galaksien keskustoissa sijaitsevat supermassiiviset mustat aukot ovat yleensä kaasusta ja pölystä koostuvien ainepilvien ympäröimiä. Uusi tutkimus arvioi, miten aine voi vaikuttaa mustan aukon näkyvyyteen.
Mustaa aukkoa ympäröivä ja vähitellen aukkoon putoava pöly ja kaasu kuumentuvat lähellä aukkoja satoihin tuhansiin asteisiin. Vaikka musta aukko itsessään on pimeä, tämän ainekiekon hehku voidaan havaita eri aallonpituusalueiden teleskoopeilla.
Kauempana aine usein muodostaa leveämmän, donitsia muistuttavan rakenteen aukon ympärille. Tämä sankka pölypilvi peittää sisäosien säteilyä etenkin kiekon sivusuunnasta katsottuna.
Uusi tutkimus arvioi, että 35 prosenttia supermassiivisista mustista aukoista on vahvasti peittyneitä ja vaikeita havaita. Aiempi arvio on ollut alle 15 prosenttia, mutta Nasan mukaan todellisuus saattaa olla jopa 50 prosentin luokkaa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin näkyvän valon teleskooppien havaintoja sekä arkistodataa Nasan infrapunasäteilyä havainneelta IRAS-avaruusteleskoopilta ja röntgenalueen NuSTAR-teleskoopilta.
“Minua ihmetyttää, miten hyödyllistä IRASin ja NuSTARin data olivat projektille, vaikka IRASin havainnot ovat yli 40 vuoden takaa. Tämä osoittaa avaruusteleskooppien datakirjastojen arvon ja hyödyn eri aallonpituusalueiden instrumenttien havainnoista”, sanoo Peter Boorman Caltechista.
Supermassiiviset mustat aukot ovat massaltaan tyypillisesti miljoonia kertoja Aurinkoa raskaampia ja suurimmat niistä jopa miljardeja auringonmassoja.
Aukoilla voi olla vaikutusta myös emogalaksinsa kehitykseen. Hyvin vahvat ainesuihkut supermassiivisista mustista aukoista voivat hälventää galaksin kaasupilviä, joista uusia tähtiä tiivistyy.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)