Räjähdysherkkä Betelgeuse saattaa olla kaksoistähti

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan Betelgeusella voi olla seuralainen. Jos näin tosiaan on, tieto vaikuttaa merkittävästi käsitykseemme siitä, milloin tämä superjättiläinen tulee räjähtämään.

Orionin tähdistössä sijaitseva Betelgeuse on yksi yötaivaan kirkkaimmista tähdistä. Se on hyvin epävakaassa tilassa, ja sen kirkkauden vaihteluista on löytynyt jaksollisuutta.

Yksi selitys pitkän aikavälin jaksollisuudelle on tähden ulkokerrosten sykkiminen. Tällöin supernovaräjähdys voisi tapahtua jo muutaman sadan vuoden sisällä.

Nyt julkaistun amerikkalaisen tutkimuksen mukaan todennäköisin selitys Betelgeusen kirkkauden pitkälle jaksolle on kuitenkin Auringon kokoluokkaa oleva kumppanitähti.

Jos Betelgeuse tosiaan on kaksoistähti, käsityksemme järjestelmän kehittymisestä muuttuu merkittävästi. Silloin supernovaräjähdys ei välttämättä olisi tapahtumassa aivan niin pian kuin on ajateltu.

Koska Betelgeusen voi nähdä paljain silmin, saattaisi helposti luulla, että nykyiset teleskoopit olisivat jo löytäneet mahdollisen kumppanitähden. Betelgeuse on kuitenkin halkaisijaltaan noin tuhat kertaa Aurinkoa kookkaampi ja suunnilleen 100 000 kertaa Aurinkoa kirkkaampi, joten auringonkaltainen tähti sen viereltä on voinut helposti jäädä havaitsematta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)