Galakseja alkoi kuolla luultua aikaisemmin
Anna de Graaffin luotsaamassa tutkimusohjelmassa selvisi, että osa varhaisen maailmankaikkeuden galakseista lopetti tähtituotantonsa paljon luultua aiemmin.
Varhaisen universumin kaikkien galaksien on oletettu tuottaneen aktiivisesti uusia tähtiä. Kansainvälinen tutkijaryhmä kuitenkin löysi punaisia, hiipumassa olevia galakseja hyvin varhaisesta maailmankaikkeudesta. Havainnot tehtiin James Webb -avaruusteleskoopilla.
Yksi tähtituotantonsa lopettaneista galakseista näkyy aikana, jolloin alkuräjähdyksestä oli ehtinyt kulua vain 700 miljoonaa vuotta.
Löytö on haaste nykyisille galaksien kehitystä kuvaaville malleille, joiden mukaan näin nuoressa maailmankaikkeudessa käytännössä kaikkien galaksien pitäisi vielä olla aktiivisessa tähtien tuotantovaiheessa.
Nyt paljastunut ennätyksellisen kaukainen galaksi on halkaisijaltaan vain noin 650 valovuotta. Silti sillä on tähtiä yli 10 miljardin auringonmassan verran.
Tutkijoiden mukaan tämänkaltaiset galaksit todennäköisesti kehittyivät myöhemmin kaikkein vanhimpien ja massiivisimpien elliptisten galaksien ytimiksi.
"Galaksi RUBIES-UDS-QG-z7 on ensimmäinen vahva todiste siitä, että joidenkin meitä lähellä sijaitsevien massiivisten elliptisten galaksien keskustat ovat saattaneet olla paikoillaan jo maailmankaikkeuden ensimmäisten satojen miljoonien vuosien jälkeen", toteaa Anna de Graaff tähtitieteen Max Planck -instituutista Heidelbergistä.
Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi