Andromedan galaksin pienet seuralaiset yllättävät – sijainnit äärimmäisen epätodennäköisiä
Linnunradan lähimmän suuren galaksinaapurin pienet seuralaisgalaksit ovat ryhmittyneet samalle puolelle. Todennäköisyys näin vahvalle epäsymmetrisyydelle on vain 0,3 prosenttia.
Andromedan galaksin kiertoradoilla vaeltavat tunnetut seuralaisgalaksit sijaitsevat yhtä lukuun ottamatta joko Andromedan galaksista katsoen Linnunradan puolella tai lähes suoraan sivulle tästä linjasta.
“Epäsymmetria on pysynyt ja myös vahvistunut sitä mukaa kun himmeämpiä galakseja on löytynyt ja niiden etäisyydet saatu mitattua”, sanoo tutkimusta johtanut Kosuke Jamie Kanehisa AIP:stä.
Tutkijat testasivat kahta galaksien kehityksen nykymallien mukaan tehtyä simulaatiota, nimeltään TNG100 ja EAGLE. Niiden mukaan havaitun kaltainen vahva piengalaksien keskittyminen samalle puolelle tapahtuu vain 0,3 prosentin todennäköisyydellä.
Tuloksia on hyvin vaikea selittää sattumalla. Tutkijat nostavatkin esille kaksi vaihtoehtoa.
Joko Andromedan kehityshistoria on poikkeuksellisen erikoinen tai ymmärtämyksemme galaksien muodostumisesta pienessä skaalassa on vielä sangen puutteellinen.
Suuret spiraaligalaksit Linnunrata ja Andromeda ovat paikallisen galaksiryhmän suurimmat jäsenet. Kolmanneksi suurin, Kolmion galaksi, on sekin spiraaligalaksi, mutta niitä selvästi pienempi.
Lisäksi paikalliseen galaksiryhmään kuuluu yli 50 kääpiögalaksia, joista valtaosa on suurimpien läheisyydessä niiden kiertoradoilla.
Aiheesta lisää Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam (englanniksi)


Liity jäseneksi, saat Tähdet ja avaruus -lehden jäsenetuna
Liity jäseneksi