Yliopistotiimi voitti sähköjärjestelmällään miljoonan Nasan kilpailussa

Tulevaisuuden tukikohdat Kuun pinnalla tarvitsevat runsaasti sähkötehoa ja tekniikkaa sen jakamiseen. Uudenlaisia ratkaisuja haettiin Watts on the Moon -kilpailussa, jonka voittajat on nyt valittu.

"Tiimien kehittämät energiaratkaisut vastaavat Nasan avaruusteknologian prioriteetteihin. Ne tukevat Nasan arvioimia avaruusalan puutteita, kuten Kuun yöajan toimintakykyä ja siitä selviytymistä", selittää Amy Kaminski Nasan pääkonttorista.

Yhdysvaltalaisille toimijoille suunnattu kilpailu oli monivaiheinen. Siinä jatkoon päässeet ryhmät saivat Nasalta rahoitusta teknologioidensa seuraavien vaiheiden toteutukseen.

Finaalin voitti H.E.L.P.S. eli High Efficiency Long-Range Power Solution -tiimi Kalifornian yliopistosta Santa Barbarasta.

He onnistuivat rakentamaan keveimmän ja korkeimman hyötysuhteen tarjoavan tehojärjestelmän ja Nasa palkitsi saavutuksen miljoonan dollarin rahapalkinnolla. Toiseksi tuli Orbital Mining Corporation, jonka teknologiaratkaisu sai puolen miljoonan dollarin palkinnon.

Vaikka Kuun päiväaikaan aurinkopaneelit ovat toimiva teholähde, tuottaa Kuun kaksi viikkoa kestävä yö monenlaisia haasteita.

Erityisen hankaluuden aiheuttaa jopa −170 celsiusasteeseen putoava lämpötila, joka vaurioittaa lähes kaikkea elektroniikkaa, jota ei erikseen lämmitetä. Esimerkiksi kuumönkijät voitaisiin Kuun yön ajaksi kytkeä "lämmitystolppiin" lepäämään peruslämmityksessä ja ottaa jälleen käyttöön seuraavan Kuun aamun koittaessa.

Nasa kehittää tulevaisuuden kuutukikohtia varten muiden teholähteiden lisäksi myös ydinreaktoreita, jotka tuottavat sekä sähköä että lämpöä. Alkuvaiheessa Artemis-ohjelmassa joudutaan kuitenkin turvautumaan aurinkopaneeleista saadun energian talteenottoon ja jakamiseen.

Useimmat Nasan isoista teknologiakilpailuista ovat ainoastaan yhdysvaltalaisille tiimeille ja yrityksille.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)