Dinosaurukset tappaneen törmääjän alkuperä selvisi

Noin 66 miljoonaa vuotta sitten maapalloon iskeytyi avaruudesta tullut kappale aiheuttaen dinosaurusten sukupuuton. Uuden tutkimuksen mukaan törmääjä muodostui Jupiterin kiertoradan takana.

"Nyt voimme kaiken tietomme avulla sanoa, että tämä asteroidi muodostui alun perin Jupiterin takana", hehkuttaa Mario Fischer-Godde Kölnin yliopistosta.

Fischer-Godde kollegoineen julkaisi tällä viikolla Science-lehdessä tutkimuksen, jossa analysoitiin maapallon sedimenttikerrostumista löytyneitä rutenium-alkuaineen isotooppeja. Näitä isotooppeja havaittiin sedimenteistä, jotka olivat muodostuneet samoihin aikoihin kuin dinosaurukset katosivat.

Rutenium on erittäin harvinainen aine maapallolla, mutta ei niinkään poikkeuksellinen asteroideissa. Sen isotooppeja tutkimalla voidaan selvittää, onko asteroidi syntynyt aurinkokunnan sisäosissa suhteellisen lähellä Aurinkoa vai kylmemmissä ulko-osissa.

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, että dinosaurukset tuhonnut törmääjä syntyi aikoinaan Jupiterin kiertoradan takana. Tutkijoiden esittelemät todisteet myös kumoavat ajatuksen, että törmääjä olisi ollut komeetta.

Havainto on merkittävä, sillä tämän tyyppisiä asteroideja ei kovinkaan usein törmää maapalloon. Tieto voi auttaa tulevien uhkien arvioinnissa sekä sen selvittämisessä, miten vesi aikoinaan saapui planeetallemme.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)