Mitä tapahtuu jos lentää poimuajolla mustaan aukkoon?

Uuden teoreettisen tutkimuksen mukaan poimuajo voisi auttaa avaruusalusta selviytymään mustan aukon sisälle. Nykyteknologia ei tähän kykene ja tarvitun energian määrä näyttää mahdottomalta toteuttaa.   

Valoa nopeamman matkustamisen voi teorian piirissä mahdollistaa niin sanotulla poimumoottorilla. Tällaista moottoria käyttävä avaruusalus liikkuisi ikään kuin kuplan sisässä laajentaen avaruutta takanaan ja supistaen sitä edessään.

Vaikka poimumoottorit ovat teorian puitteissa mahdollisia, niihin vaadittava tekniikka on vielä kaukana tulevaisuudessa. Lisäksi moottori vaatisi niin paljon energiaa, ettei se nykytiedon valossa näytä olevan toteutettavissa.

Ylitsepääsemättömät haasteet eivät kuitenkaan estä tutkijoita pohtimasta teorian tasolla poimumoottoreihin liittyviä kysymyksiä.

Italialaiset Remo Garattini ja Kirill Zatrimaylov tarkastelevat uudessa tutkimuksessaan, mitä tapahtuisi poimumoottorin omaavalle avaruusalukselle, jos se matkaisi mustaan aukkoon.

Garattini ja Zatrimaylov selvittelivät niin sanottua Alcubierre-tyyppistä poimumoottoria, jossa käytetään negatiivista energiaa. Tällaisen energian olemassaolosta ei ole varmuutta.

Yhdistämällä Alcubierre-poimumoottoria ja mustia aukkoja kuvaavat yhtälöt tutkijakaksikko huomasi, että mustat aukot vähentävät poimumoottorin tarvitseman negatiivisen energian määrää.

Lisäksi jos alus kulkee valoa hitaammin, silloin sen poimumoottori käytännössä poistaa mustan aukon tapahtumahorisontin.

Näin alus saattaisi selvitä aukon sisälle, mikä puolestaan mahdollistaisi valokuvien ja tallenteiden lähettämisen mustien aukkojen sisältä.

Poimumoottori olisi rakennettavissa myös ilman negatiivista energiaa. Tiettävästi kukaan ei ole vielä tutkinut käyttäytyisikö tällainen moottori samalla tavalla mustissa aukoissa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)