Kosmologian kriisi jatkuu: mittausvirheitä vai väärinymmärrettyä fysiikkaa?

Merkilliset tulokset universumin laajenemisesta ovat odottaneet selitystä jo vuosikymmenen. Kuluvan vuoden aikana tuloksia on pursunnut, mutta mysteeri sen kun syvenee.

Huipputarkan Webb-avaruusteleskoopin toivottiin lopullisesti selvittävän avaruuden laajenemisnopeuden. Tutkijoita kiinnostaa määrittää tämä lukuarvo mahdollisimman tarkasti, sillä pelissä on koko kosmologisen standardimallin luotettavuus.

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2024 esitellään, miten eri menetelmillä ja teleskoopeilla saadut tulokset kuitenkin näyttävät olevan ristiriidassa keskenään. 

Jos arvoja ei saada täsmäämään, jonkin nykyfysiikan perusoletuksista täytyy olla pielessä.

”Meidän pitää selvittää, onko tapamme yhdistää maailmankaikkeuden alku ja nykypäivä jollain tavalla puutteellinen”, muotoilee asian Adam Riess Johns Hopkinsin yliopistosta.

Viime vuosina paljon suosiota on kerännyt ehdotus, että pimeä energia muuttuu ajan myötä. Esimerkiksi jos pimeä energia olisi jyrännyt vastasyntyneessä kaikkeudessa, avaruus olisi aluksi laajentunut oletettua ripeämmin, mikä selittäisi ristiriitaiset mittaustulokset.

Myös mittaukset ja niistä tehdyt päätelmät saattavat olla virheellisiä, tai ehkä painovoima ei noudatakaan Einsteinin suhteellisuusteorian yhtälöitä.