Nasan teleskooppi nousi yläilmoihin Pohjois-Ruotsista - kohteena Joutsenen tähdistön musta aukko

Röntgenalueen XL-Calibur-teleskooppi on lähtenyt matkaan Esrangen avaruuskeskuksesta Kiirunasta. Stratosfääripallo kyyditsee kaukoputken noin 38 kilometrin korkeuteen. 

Miljoonien arvoisen laitteiston vapauttaminen pallon mukana on vaativaa puuhaa. Suurin riski on teleskoopin vaurioituminen jo heti liikkeelle lähdössä, mikäli laite pääsee raahautumaan ennen korkeammalle nousua.

Viime tiistaina matkaan lähtenyt havaintolaitteisto on massaltaan noin 1600 kiloa.

Apuna Esrangessa käytetäänkin nosturiajoneuvoa, joka saattaa laitteiston matkaan. XL-Caliburin lähtövideon voi katsoa tästä.

Ilmakehän häiriöt voi minimoida nousemalla ilmakehän yläosiin. Pallo nousee noin 38 kilometrin korkeuteen, missä 99,97 prosenttia ilmakehän massasta on sen alapuolella.

"Tietenkin haluaisimme pysyä ilmassa niin kauan kuin mahdollista ja kerätä dataa niin paljon kuin mahdollista", sanoo Ephraim Gau teleskooppitiimistä.

Kaukoputki havainnoi röntgenalueella mustien aukkojen ja neutronitähtien säteilyä. Erityisesti se keskittyy mustan aukon Cygnus X-1:n havainnointiin.

Tutkijat haluavat analysoida, miten musta aukko kerryttää itseensä ainetta. Palloteleskoopin dataa hyödynnetään yhdessä satelliittihavaintojen kanssa. 

"Tähtäämme ainakin 4-5 vuorokauden havaintoaikaan. Se riippuu kuitenkin muuttuvista stratosfäärin tuulista", Gau toteaa.

Havaintojen jälkeen laitteisto laskeutuu laskuvarjon varassa Pohjois-Kanadaan, josta se poimitaan talteen. Pallon matkaa kartalla pääsee seuraamaan tästä.

Lisää Esrangen avaruuskeskuksesta seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 6/2024.

Aiheesta lisää Washington University in St. Louis (englanniksi)