Event Horizon -teleskoopin kuvat mustista aukoista tarkentuvat

Event Horizon -teleskoopilla on tehty menestyksekkäitä testihavaintoja aiempaa korkeammalla radioaaltojen taajuudella. Uusi taajuus tarkentaa olemassa olevia kuvia mustista aukoista.

Testit tehtiin käyttämällä 345 GHz:n taajuutta. Kun tämä yhdistetään jo otettuihin 230 GHz:n kuviin mustista aukoista galaksissa M87 ja omassa Linnunradassamme, saadaan 50 prosenttia tarkempi kuva eri väreissä.

"Kuvamme tulevat todennäköisesti paljastamaan uusia ominaisuuksia, sekä aiemmin ennustettuja ja ehkä ennustamattomia," sanoo Alexander Raymond Harvard & Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta.

EHT luo virtuaalisen maapallon kokoisen teleskoopin yhdistämällä useita radioantenneja eri puolilla maailmaa.

Kuvatarkkuuden parantamiseksi antennien välimatkaa pitää joko lisätä tai havaita korkeammalla taajuudella. Koska EHT on jo planeettamme kokoinen, vain jälkimmäinen vaihtoehto on mahdollinen.

Vaikka kyky havaita korkeammalla taajuudella ollut olemassa, vasta nyt teknologia on saatu sille tasolle, että sitä voidaan käyttää. Ongelmana on ollut ilmakehä, joka häiritsee 345 GHz:n havaintoja matalampia taajuuksia enemmän.

Aiheesta lisää Center for Astrophysics Harvard & Smithsonian (englanniksi)