ESA julkaisi avaruusromuraportin - ongelmat kasvamassa

Vaikka laukaisut lopetettaisiin, kasvaisi kiertoradan kappaleiden määrä yhä, sillä avaruusromuja hajoaa törmäyksistä ja räjähdyksistä palasiksi. Ei ihme, että raportti painottaa sääntöjen tärkeyttä.

Tällä viikolla julkaistu Euroopan avaruusjärjestön raportti on luettavissa ESAn sivuilta. Se kattaa tilanneanalyysin vuoden 2024 loppuun asti.

Maan kiertoradalla on nyt noin 40 000 jatkuvasti seurannassa olevaa kappaletta ja 11 000 toiminnassa olevaa satelliittia. 

Raportin mukaan ilmakehään myös putoaa seurannassa olevan kokoisia kappaleita yhä useammin, keskimäärin yli kolme kappaletta vuorokaudessa.

Tällä hetkellä ruuhkaisimmat kiertoradat isommille kappaleille ovat 500-600 kilometrin korkeudessa. Eniten pieniä, alle senttimetrin kokoisia kappaleita, on puolestaan noin 800 kilometrin korkeudessa. Siellä yläilmakehän vaikutus kappaleiden jarruttajana on hyvin pieni ja ne säilyvät kiertoradalla kauan.

Toisaalta myönteistäkin kehitystäkin on nähtävissä. Nykyään kiertoradalle nousevista kantorakettien ylimmistä vaiheista yli 80 prosenttia poistuu kiertoradalta alle 5 vuodessa ja yli 90 prosenttia alle 25 vuodessa. Vielä vuonna 2010 vastaavat osuudet olivat vain 15 ja 20 prosenttia.

Raportin mukaan avaruusromua tulisi poistaa aktiivisesti sen sijaan, että estetään uuden syntyminen. Käytännössä tällaisten teknologioiden kehittäminen on vaikeaa ja sellaisia vasta testataan. 

ESAn rahoittaman ClearSpace-1-luotaimen on määrä näillä näkymin lähteä matkaan 2028. Sen tarkoitus on kokeilla hyödyttömäksi jääneen satelliitin kaappausta ja pudottamista tuhoutumaan turvallisesti ilmakehässä.  

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)