Webb-teleskooppi löysi vesihöyryplaneetan

GJ 9827 d -planeetan kaasukehä koostuu suurelta osin vesihöyrystä. Kyseessä on ensimmäinen varma havainto tämän tyyppisestä höyrymaailmasta.

"Näemme ensimmäistä kertaa jotain tällaista", ihastelee Eshan Raul Michiganin yliopistosta.

"Planeetta näyttää enimmäkseen koostuvan kuumasta vesihöyrystä, mikä saa meidät kutsumaan sitä höyrymaailmaksi."

Vaikka avaruudesta on löydetty jo yli 5 500 planeettaa, vain todella harvojen kaasukehiä on onnistuttu kunnolla tutkimaan.

Lähes kaikki analysoidut eksoplaneettojen kaasukehät ovat koostuneet pääosin kahdesta kevyimmästä alkuaineesta: vedystä ja heliumista. Niiden havaitseminen on huomattavasti helpompaa kuin raskaammista molekyyleistä koostuvien kaasukehien tutkiminen.

Montréalin yliopiston Trottier-tutkimusinstituutissa työskentelevän Caroline Piaulet-Ghorayebin mukaan nyt julkaistu löytö on valtava askel eteenpäin kaukaisten kaasukehien tutkimisessa.

“GJ 9827 d on ensimmäinen vieraan aurinkokunnan planeetta, jonka kaasukehän on havaittu olevan raskaiden molekyylien täyttämä, kuten aurinkokuntamme maankaltaisilla planeetoilla."

Tutkittu planeetta sijaitsee lähes sadan valovuoden päässä maapallolta, ja se on noin kahden Maan kokoinen. Havainnot tehtiin James Webb -avaruusteleskoopilla.

Aiheesta lisää Michiganin yliopisto (englanniksi)