Tähtitieteilijät löysivät viitteitä eksokuun tulivuorten purkauksista

Nasan tutkimus on löytänyt merkkejä kivisestä kuusta, joka sijaitsee 635 valovuoden päässä maapallolta. Tutkijat ovat tarkkailleet natriumpilveä, jonka uskotaan syntyneen kuun tulivuoritoiminnan seurauksena.

Lähellä Saturnuksen kokoista kaasujättiläistä on havaittu natriumpilvi. Pilven liikkeet eivät silti käy suoraan yhteen kyseisen planeetan liikkeiden kanssa.

"Pilvi liikkuu vastakkaiseen suuntaan kuin fysiikan mukaan pitäisi tapahtua, jos se olisi osa planeetan kaasukehää", kertoo Apurva Oza Nasasta.

Lisäksi pilven huomattiin kahdesti kasvattaneen nopeasti kokoaan, vaikka se ei tuolloin sijainnut planeetan vierellä. Pilven on myös nähty liikkuvan ajoittain planeettaa nopeammin, aivan kuin sen olisi tuottanut jokin itsenäisesti liikkuva toinen kappale.

Pilvi saa uutta natriumia jopa 100 000 kilogramman verran sekunnissa.

Jättiläisplaneetalla ei ole riittävästi natriumia selittämään ilmiötä. Tutkijoiden tiedossa ei myöskään ole mitään mekanismia, joka heittäisi näin paljon natriumia jatkuvasti kaasuplaneetalta avaruuteen.

Jättiläisplaneettaa kiertävä, kivinen ja vulkaanisesti aktiivinen kuu sen sijaan voisi helposti tuottaa tällaisen materiapilven. Tiedämme tämän siitä, että aurinkokunnassa Saturnuksen Io-kuu sylkee jatkuvasti valtavan määrän ainetta avaruuteen.

Kuukandidaatti on itsessään liian pieni huomattavaksi.

Yhtään aurinkokuntamme ulkopuolella olevaa kuuta ei ole vielä tähän mennessä onnistuttu varmistamaan. Myös tämä kuukandidaatti vaatii lisätodisteita, jotta sen olemassaolo olisi täysin varmaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)