Poikkeuksellisen nuori planeettajärjestelmä hämmentää tutkijoita
Kääpiötähteä kiertävä kookas planeetta on vain 3 miljoonan vuoden ikäinen. Nuori planeetta voi auttaa meitä ymmärtämään, miten aurinkokuntamme kappaleet aikoinaan muodostuivat.
Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat ovat löytäneet poikkeuksellisen nuoren planeetan. Koodinimen TIDYE-1b saanut kohde on kokonsa ja massansa perusteella joko erittäin suuri kiviplaneetta tai pieni kaasuplaneetta.
Ikää planeetalla on vain noin 3 miljoonaa vuotta, eli planeettojen mittakaavassa se on juuri syntynyt. Jos maapallo olisi 50-vuotias henkilö, TIDYE-1b olisi vain kahden viikon ikäinen.
Nykyään tunnetaan muutamia 10–40 miljoonan vuoden ikäisiä planeettoja, mutta nuoremmat planeetat ovat pysyneet tehokkaasti piilossa. Tämä johtuu vastasyntyneitä tähtiä ympäröivistä valtavista materiakiekoista.
Useimmat planeetat havaitaan, kun ne kulkevat maapallolta katsottuna emotähtensä ylitse eli kun tarkastelemme järjestelmää suoraan sivulta.
Toisaalta planeetta, emotähti ja emotähden materiakiekko ovat normaalisti kaikki samassa tasossa. Siksi materiakiekot ovat lähes aina tiellä ja estävät erittäin nuorten planeettojen havaitsemisen.
"Todella outo asia tässä järjestelmässä on, että planeetan orientaatio on sama kuin tähdellä, mutta kiekko on kaukana tästä. Se on noin 60 asteen kulmassa", toteaa Andrew Mann Pohjois-Carolinan yliopistosta.
"Jokainen tähtitieteilijä katsoo sitä ja sanoo 'Todellako? Se on outoa.’ Koska jokainen tähtitieteilijä ajattelee kulmamomenttia fysiikan perusteista ja he tietävät, ettei näin pitäisi tapahtua."
Tutkijoilla ei siis ole vielä selitystä sille, miksi juuri tämä kiekko on vääntynyt niin että pääsemme näkemään vastasyntyneen planeetan.
Aiheesta lisää Pohjois-Carolinan yliopisto (englanniksi)