Asteroidivyöhykkeeltä erotettiin ennätyspieniä kappaleita
Asteroidivyöhykkeeltä on onnistuttu havaitsemaan pienimmillään 10 metrin läpimittaisia kappaleita. Menetelmä lupaa tehostaa myös Maata uhkaavien asteroidien tunnistamista.
Pienten asteroidien havaitseminen Jupiterin ja Marsin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä onnistui, kun tehokasta kuvankäsittelymenetelmää sovellettiin James Webb -teleskoopin kuviin.
Webb kuvaa infrapunassa, mikä saa asteroidivyöhykkeen kappaleet erottumaan paljon kirkkaampina kuin näkyvässä valossa. Tutkimuksessa saatiin saaliiksi 138 asteroidia, kaikki kymmenien metrien kokoluokassa.
“Luulimme löytävämme vain muutamia uusia kohteita, mutta me löysimme niin paljon odotettua enemmän”, sanoo Julien de Wit MITistä.
Tutkijoille pääsy käsiksi kokonaan ennennäkemättömään populaatioon, jossa peräkkäisten törmäysten sarjat tuottavat yhä pienempiä kappaleita, on innostavaa.
“Tämä on täysin uusi, tutkimaton alue johon olemme astumassa, kiitos modernin teknologian”, sanoo Artem Burdanov MIT-instituutista.
Toinen hyöty koskee itseämme uhkaavia avaruuden kivijärkäleitä. Kun aiemmin kymmenmetrisen murikan havaitseminen on ollut vaikeaa edes silloin kun se on lähellä Maata, nyt tämä onnistuu paljon kauempaa.
“Me voimme tehdä tarkempaa rataseurantaa, mikä on oleellista planetaarisessa puolustuksessa”, sanoo Burdanov.
Aiheesta lisää MIT (englanniksi)