Titan-kuuta lämmittävän metaanin lähde mietityttää tutkijoita

Saturnuksen Titan-kuun kaasukehä kuuluu aurinkokunnan erikoisimpiin ympäristöihin. Tutkijat testasivat laboratoriossa prosessia, joka voisi selittää kaasukehää lämmittävän metaanin lähteen.

“Metaanin esiintyminen on kriittistä Titanin kaasukehän olemassaololle”, sanoo Kelly Miller SwRI:stä.

5 150 kilometrin kokoisen Titanin kaasukehän paine on noin 1,5-kertainen Maan merenpinnan tason ilmanpaineeseen verrattuna. Kaasukehä koostuu suurimmaksi osaksi typestä, mutta siinä on myös hiilivetyjä, kuten metaania. 

Metaani toimii voimakkaana kasvihuonekaasuna. Sen ansiosta Titanin pinnan lämpötila pysyy noin −180 celsiusasteessa.

“Metaani poistuu auringonvalon aiheuttamien reaktioiden kautta ja katoaisi kokonaan noin 30 miljoonassa vuodessa, minkä jälkeen kaasukehä jäätyisi pinnalle”, Miller jatkaa.

Metaanin lähteeksi on ehdotettu useita vaihtoehtoja. Eräs niistä on, että metaania muodostuu Titanin sisuksissa 250–500 celsiusasteen lämpötilassa ja kovassa paineessa. Tälle oletukselle saatiin nyt kokeellista todistusaineistoa laboratoriossa.

Nasa valmistelee parhaillaan suurta Dragonfly-kopteria laukaistavaksi Titania kohden näillä näkymin vuonna 2028. Alus saapuisi Titaniin vuonna 2034. Kopterille on suunniteltu pitkää toiminta-aikaa, minkä ansiosta sen arvioidaan keräävän mullistavia tietoja Titanin kaasukehästä ja pinnasta.

Aiheesta lisää SwRI (englanniksi)