Neptunuksen revontulet saatiin vihdoin napattua valokuviin

Aurinkokunnan uloimmalla planeetalla riehuu revontulia. Toisin kuin maapallolla, Neptunuksen taivaanpalot eivät keskity planeetan navoille vaan päiväntasaajan seutuville.

Ensimmäistä kertaa historiassa aurinkokuntamme uloimman planeetan revontulet on onnistuttu ikuistamaan valokuviin. Havainnot tehtiin James Webb -avaruusteleskoopilla. 

Tutkijoilla on ollut jo pitkään viitteitä siitä, että Neptunuksessa esiintyy revontulia. Tämä ei ole sinänsä yllättävää, sillä Neptunusta lukuun ottamatta revontulia oli havaittu jokaiselta aurinkokunnan planeetalta. 

Revontulet ovat itse asiassa niin yleisiä, että niitä on nähty jopa Jupiterin suurimmilla kuilla. 

Neptunus on aurinkokuntamme uloin planeetta. Revontulia esiintyy, kun Auringosta lähteneet suurienergiset hiukkaset törmäävät kaasukehään. Etäisyytensä takia Neptunus saa näitä hiukkasia selvästi vähemmän kuin muut planeetat. 

Neptunuksen revontulet myös poikkeavat totutusta muun muassa siksi, että planeetan kaasukehä koostuu eri aineista kuin maapallon ilmakehä. 

Revontulien suurinta aktiivisuutta ei nähdä Neptunuksen navoilla vaan suhteellisen lähellä päiväntasaajaa. Tämä johtuu planeetan magneettikentästä, joka on noin 47 astetta kallellaan Neptunuksen pyörimisakseliin nähden.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)