Täysikuu tulee poikkeuksellisen lähelle maapalloa
Tulevana maanantaina on täysikuu. Samoihin aikoihin Kuu on myös tavallista lähempänä maapalloa. Edellisen kerran täysikuu loisti näin lähellä vuonna 1948 ja seuraava vastaava tapahtuma on vasta vuonna 2034.
Täysikuu nousee taivaalle aina auringonlaskun aikoihin. Jos sää on suotuisa, maanantaina kannattaakin katsella kiikarilla ja kaukoputkella Kuun kraattereista lähteviä säteitä, jotka näkyvät parhaiten juuri täydenkuun aikaan.
Kaukoputkella katsottaessa täysikuu on varsinkin pienellä suurennuksella niin kirkas, että se häikäisee silmiä. Tähän tuo apua okulaariin kiinnitettävä kuusuodin, joka himmentää Kuun loistoa sopivasti. Jos suodinta ei ole, voi kirkasta täysikuuta katsella kaukoputken läpi aurinkolasit silmillään.
Kuun etäisyys maapallosta vaihtelee, koska kiertolaisemme rata on hieman soikea. Kovin suuresta erosta ei kuitenkaan ole kyse. Kuun keskietäisyys Maan keskipisteestä on 385 000 kilometriä eli noin 60 maapallon sädettä. Lähimmillään Kuu on meistä noin 57 maapallon säteen päässä.
Vaikka etäisyyden muutos on pieni, Kuu näyttää lähellä ollessaan noin 14 prosenttia suuremmalta kuin ratansa kauimmaisessa pisteessä. Normaalisti ihmissilmä ei tätä eroa kuitenkaan huomaa ja esimerkiksi varhaiset kulttuurit eivät tiettävästi havainneet Kuun olevan soikealla radalla.
Itse asiassa ihmisen havaintoaistit ovat rakentuneet niin, että horisontissa oleva Kuu näyttää kookkaammalta kuin jos se on suoraan havaitsijan yläpuolella. Tämä siitäkin huolimatta, että jälkimmäisessä tapauksessa Kuu on todellisuudessa Maan säteen verran lähempänä havaitsijaa.
Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)