Suomalainen tähtikuvaaja kokosi valtavan panoraaman Joutsenesta
Suomalainen tähtiharrastaja J.-P. Metsävainio on koonnut poikkeuksellisen laajan tähtikuvan.
Joutsenen tähdistön keski- ja pohjoisosista koottu panoraama kattaa taivaalla peräti 22 x 15 asteen alueen. Kuvan alueelle mahtuisi yli 1200 täydenkuun hahmoa.
Avaruuden sumujen kuvaamiseen erikoistunut Metsävainio on muutaman vuoden aikana noussut maailman johtavien tähtikuvaajien joukkoon. Hänen otoksiaan on mm. valittu useita kertoja Nasan päivän tähtitieteellisiksi kuviksi.
"Panoraaman alueesta on paljon mustavalkokuvia, mutta hirveän vähän värillisiä kapeakaistamosaiikkeja", kertoo J.-P. Metsävainio.
"Kapeakaistalla tulee näkyviin alueen kätkettyä kauneutta ja yksityiskohtia. Alue on tavattoman monimuotoinen ja siitä löytyy satojen valovuosien mittaisia, säikeisiä rakenteita. Laajoja ionisoituneen kaasun alueita halkoo pimeiden sumujen verkosto."
Kuva sijoittuu Linnunradan vyön suuntaan ja siitä löytyy monia kohteita, kuten Pohjoisamerikka- ja Pelikaanisumu, Sirppisumu, Tulppaanisumu ja Perhossumu.
Metsävainio käytti kuvaamiseen 200 millimetrin kameraoptiikkaa ja QHY9-CCD-kameraa. Valotusta kertyi kuvaa varten yhteensä 22 tuntia noin viiden yön aikana. Alkuperäiskuvan koko on jopa 15 000 x 10 000 pikseliä ja siinä on saavutettu 5,5 kaarisekunnin tarkkuus pikseliä kohden.
Metsävainion kuvasarja Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä (napsauta kuvaa, jolloin sarjan voi selata suuremmalla koolla)
Metsävainion Astroanarchy-kuvablogi