Nasan raketti hävitti haloilmiön

Nasan viimeviikkoinen rakettilaukaisu tuotti taivaalle harvinaisen ilmiön, joka saatiin videolle.

Sattumalta raketti lensi jääkidepilven läpi. Samalla suunnalla oli jääkiteiden synnyttämä haloilmiö nimeltä sivuaurinko.

Kun raketti puhkaisi pilven, lopputulos näytti siltä kuin koko taivas halon suunnalla olisi aaltoillut vedenpinnan tapaan. Heti tämän jälkeen sivuaurinko oli mennyttä.

"En voinut uskoa silmiäni", kuvailee tapahtuman nähnyt 13-vuotias Anna Herbst. "Sokkiaallot olivat niin hienot."

Sivuaurinko muodostuu auringonvalon taittuessa laatan muotoisista jääkiteistä. Pudotessaan kiteet asettuvat vaakatasoon ja miljoonat kiteet yhdessä taittavat auringonvaloa tietystä suunnasta katsojien silmään.

"Kun Atlas V -raketti läpäisi pilven, sokkiaallot aaltoilivat sen läpi ja hajottivat jääkiteiden suuntauksen", englantilainen haloasiantuntija Les Cowley tulkitsi Spaceweather-uutissivustolle. "Tämä tuhosi halon."

Sivuauringot sinällään ovat yleisiä haloilmiöitä, joita esiintyy pitkin vuotta Suomenkin taivaalla. Ne sijaitsevat vaakatasossa Auringon molemmin puolin.

Sen sijaan sokkiaaltojen näkyminen väreilynä sivuaurinkojen kaltaisissa haloissa on hyvin harvinaista. Esimerkiksi Suomesta ja Keski-Euroopasta tunnetaan vain kourallinen vastaavia havaintoja viime vuosikymmeniltä.

Atlas V -kantoraketti vei avaruuteen uuden SDO-aurinko-observatorion.

Videot:

Paras video sivuauringon tuhoutumisesta. (Suoraan kuvalinkistä nähtynä video saattaa seisahdella pahasti. Videon voi ennen katselua hakea työpöydälle kuvaruudun oikeassa alareunassa olevista linkeistä. Suurenna koko näyttöön).

Toinen video, jossa sokkiaallot näkyvät videon kohdassa 1:45.

Pelkät sokkiaallot näkyvät tässä videossa parhaiten, mutta sivuaurinko erottuu vain ohimennen ja hyvin himmeästi oikealla puolella. (Ilmiön kirkkaus vaihteli johtuen katsojien eri sijainneista jääkidepilveen nähden).