Neutriinojen "ylivalonnopeudelle" tarjotaan selitystä

Hollantilainen tutkija Ronald van Elburg arvelee selvittäneensä niin sanottujen valoa nopeampien neutriinojen arvoituksen.

Kuukausi sitten italialainen tutkimusryhmä kertoi löytäneensä viitteitä valon nopeuden ylittäneistä hiukkasista. Sveitsissä sijaitsevassa Cernissä tuotetut neutriinot matkasivat Italian Gran Sasso -vuorelle 60 nanosekuntia nopeammin kuin mitä valolta kuluisi yhtä pitkään matkaan.

Mittauksissa käytetyt kellot synkronoitiin GPS-satelliitista tulevan signaalin avulla. Laskuissa ei kuitenkaan otettu huomioon satelliitin nopeutta ja suhteellisuusteoriaa.

Erikoisen suhteellisuusteorian mukaan kaikki liikkuvat kappaleet litistyvät aavistuksen verran pituussuunnassa. Koska mittauksissa käytettiin GPS-satelliitin kelloa, täytyy tapahtumia tarkastella kiertoradalta käsin. Satelliitin näkökulmasta katsottuna tilanne on nimittäin päinvastainen: se on paikoillaan ja liikkuva maapallo näyttää pikkuriikkisen litistyneeltä eli neutriinojen kulkema matka vaikuttaa aavistuksen todellista lyhyemmältä.

Vaikka ilmiön vaikutus on äärimmäisen pieni, Elburgin mukaan se aiheuttaa 64 nanosekunnin virheen tuloksiin - siis lähes saman aikaeron kuin italialainen tutkimusryhmä väittää havainneensa. Kuten alkuperäinen väite valonnopeuden ylittymisestä, myös Elburgin selitys on synnyttänyt kiivasta väittelyä puolesta ja vastaan.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)

Aiempi uutinen valonnopeuden ylittäneistä neutriinoista