SOHO muutti mielikuvamme Auringosta - staattisesta kohteesta tuli peto
Keskiviikkona 2. joulukuuta tulee kuluneeksi 20 vuotta ESAn ja Nasan SOHO-luotaimen laukaisemisesta avaruuteen.
SOHO eli Solar and Heliospheric Observatory kuvaa edelleen jatkuvasti Aurinkoa eri aallonpituuksilla. Sen havainnoista on tehty yli 5 000 tiedejulkaisua ja uusia komeettoja on löydetty yli 3 000.
Nasa on julkaissut merkkipäivän kunniaksi SOHOn havaintohistoriaa esittelevän videon. Avaruusjärjestöt ovat myös avanneet äänestyksen SOHOn parhaan kuvan valitsemiseksi.
"SOHO muutti perinteisen kuvan Auringosta. Taivaan staattisesta ja muuttumattomasta kohteesta tuli dynaaminen peto", kuvailee Bernhard Fleck ESAsta.
Yksi SOHOn tärkeimmistä tehtävistä on liittynyt avaruussään ennusteisiin. Auringosta tulevat hiukkaspurkaukset pystyttiin SOHOn koronagrafin ansiosta havaitsemaan paljon paremmin kuin aiemmin.
Havaintopaikastaan L1-pisteessä Auringon ja Maan välissä SOHO pystyy tarjoamaan jatkuvia havaintoja. Tuoreimpia kuvia pääsee tarkastelemaan jatkuvasti suoraan verkkosivulta.
SOHOn historiaan liittyy myös iso koettelemus, sillä sen toiminta oli loppua jo alkuunsa. Vuonna 1998 ohjelmistovirhe aiheutti observatorion kääntymisen väärään asentoon ja yhteys siihen katkesi.
Toiminnan palauttaminen onnistui vasta neljän kuukauden jälkeen ja oli vähästä kiinni ettei SOHOa menetetty tuolloin kokonaan.
Uudempien havaintolaitteistojen vuoksi SOHOn rooli reaaliaikaisissa havainnoissa on sittemmin vähentynyt. Nykyään tarkin Aurinkoa seuraava laitteisto on Nasan SDO-satelliitissa. Tärkeitä ovat myös STEREO-luotaimet, jotka tarjoavat näkökulman Aurinkoon eri suunnista.
Lisäksi Nasa suunnittelee ennätyksellisen lähelle Aurinkoa sukeltavaa Solar Probe Plus -luotainta, joka on tarkoitus laukaista 2018.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)