Aurinkokunta on paksukainen planeettakuntien joukossa
Oma aurinkokuntamme on paljastunut melko paksuksi muihin planeettakuntiin verrattuna. Paksuudella tutkijat tarkoittavat sitä, kuinka tarkasti samassa tasossa planeetat kulkevat.
Nyt julkaistu tutkimus perustuu Kepler-avaruusteleskoopin tuloksiin. Teleskooppi pystyy havaitsemaan vain ne vieraiden aurinkokuntien planeetat, jotka kulkevat maapallolta katsottuna emotähtensä editse himmentäen siitä tulevaa valoa. Siksi Kepler voi löytää useampia planeettoja saman tähden ympäriltä vain jos kyseiset planeetat kulkevat tiukasti samassa tasossa.
"Emme odottaneet löytävämme niin useita monen planeetan järjestelmiä", paljastaa David Latham Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta. "Ajattelimme näkevämme ehkä kaksi tai kolme. Sen sijaan löysimme yli sata." Tämän takia tutkijat uskovat ohuiden planeettajärjestelmien olevan suhteellisen yleisiä.
Omassa aurinkokunnassamme joidenkin planeettojen radat ovat kallellaan jopa 7 astetta. Siksi kaikkia kahdeksaa planeettaa ei olisi mahdollista löytää yhdestä havaintopaikasta käsin ylikulkuja etsimällä.
Aiheesta lisää CfA (englanniksi)