Laskuvarjohyppääjän meteoriitti oli uutisankka
Viisi päivää sitten Norjassa uutisoitiin laskuvarjohyppääjän ainutlaatuisesta "läheltä piti" -tilanteesta. Aivan hyppääjän, Anders Helstrupin, vierestä kerrottiin lentäneen meteoriitin.
Todisteena oli video tapahtumasta. Uutinen levisi hetkessä ympäri maailmaa. YouTubeen ladatulle videolle on kertynyt jo yli 600 000 katselukertaa.
Mikäli tulkinta tapahtuneesta olisi ollut totta, kyseessä olisi ollut maailman ainoa kuvatallenne meteoriitin pimeälennosta - eli siitä vaiheesta, jolloin avaruuskiven putoamisen tulipallovaihe on jo ohi.
Kaikki ei kuitenkaan näyttänyt siltä, kuin miltä olisi pitänyt näyttää.
Meteoriittien putoamiseen liittyy tulipallo ja yliäänijyrinä. Sellaisia ei Norjassa kyseisenä päivänä havaittu.
Kun kivi ohitti hyppääjän, hyppääjän paikka oli huomattavan tarkasti tiedossa matalalla maanpinnan yläpuolella. Tästä huolimatta oletettua meteoriittia ei löydetty lukuisissa maanpintaetsinnöissä. Väitetty putoaminen oli tapahtunut jo kesällä 2012.
Norjalaisen geologin Hans Amundsenin kerrottiin lausuneen aiheesta, että videolla nähdyn kiven muoto on oikea ja siksi kyseessä täytyi olla meteoriitti.
Avaruuskiviä ei voi kuitenkaan luotettavasti tunnistaa pelkän muodon perusteella. Mikään väitetty meteoriitti ei ole aito, ennen kuin se on näytteestä tutkimalla vahvistettu avaruusperäiseksi.
Todennäköisyys yksittäisen meteoriitin lähiohitukseen on tähtitieteellisen pieni suhteessa todennäköisyyteen, että jokin laskuvarjohypyn aikana lähellä havaittu kappale on peräisin laskuvarjosta tai lentokoneesta.
Palautteen perusteella norjalaisryhmä on tänään Steinar Midtskogenin ilmoituksella vetänyt pois väitteensä.
Midtskogen toteaa, että havaittu kappale oli todennäköisesti pikkuruinen maapallolta peräisin oleva kivi, jonka läpimitta oli "korkeintaan muutamia senttimetrejä".
Edellisellä laskeutumispaikalla kivenpalanen oli luultavasti joutunut vahingossa varjon sisään, ja varjoa uudelleen pakatessa sitä ei huomattu. Vastaavia kokemuksia on ollut muilla laskuvarjohyppääjillä.
Ratkaisevaa norjalaisten väitteen korjaukselle oli ymmärtää tuulen rooli, mikä selittää pikkukiven havaitun liikkeen suhteessa laskuvarjoon.
Kun varjo ilmassa avautui, tuuli vei kivenpalasen hieman kauemmaksi. Kun hyppääjän hyppy hidastui, kappale ohitti hyppääjän.